Jakie płytki do kuchni wybrać?
Projektujesz właśnie swoją wymarzoną kuchnię? Sprawdź, co musisz wiedzieć o płytkach podłogowych i ściennych, by były praktyczne i pasowały do wnętrza.
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Wykończenie tej przestrzeni jest często kosztowne, dlatego warto odpowiednio się do tego przygotować. Poza frontami szafek kuchennych, to właśnie płytki podłogowe i ścienne są tymi elementami, które w aranżacji zmieniamy najrzadziej. Muszą więc być dobrej jakości, dobrane do indywidualnych potrzeb domowników i konkretnego pomieszczenia. Co musisz wiedzieć w tym temacie, by nie popełnić błędu? Zapraszamy do lektury.
→ Na co zwrócić uwagę, wybierając płytki do kuchni?
Zanim podejmiesz ostateczną decyzję, koniecznie zapoznaj się z przygotowaną przez nas analizą. Dzięki temu unikniesz błędów, które przez lata mogą utrudnić ci korzystanie z tego pomieszczenia i dobierzesz idealne płytki do kuchni.
Na co szczególnie musisz zwrócić uwagę?
- odporność na wilgoć – czy wybrany przez ciebie model nadaje się do pomieszczeń o podwyższonej wilgotności?
- łatwość w utrzymaniu czystości – jak dużo czasu trzeba będzie poświęcić na pielęgnację płytek?
- antypoślizgowość płytek podłogowych – czy są wystarczająco bezpieczne dla każdego członka rodziny?
- wytrzymałość na zarysowania i zginanie – jak szybko mogą pojawić się na nich uszkodzenia po upuszczeniu metalowego garnka albo porcelanowego kubka?
- wielkość kuchni – jak dużą powierzchnią kuchni dysponujesz?
- przeznaczenie płytek – czy chcesz umieścić dane płytki na ścianie, czy na podłodze? A może planujesz ogrzewanie podłogowe?
Pamiętaj!
Zmiana płytek podłogowych bądź ściennych w kuchni wiąże się z dużym remontem oraz kosztami pracy kafelkarza, zakupu nowych materiałów i wywozu pozostałości po poprzedniej aranżacji. Nie podejmuj decyzji o wykończeniu tego pomieszczenia pochopnie.
Sprawdź też >> Jak wybrać baterię prysznicową?
Płytki kuchenne – klasa jakości
Każda paczka kafelków, którą znajdziesz w sklepie, ma umieszczoną na opakowaniu informację o klasie jakości. Zapewne doskonale wiesz, że najlepsza jest jakość pierwsza i jeżeli pozwala na to budżet, najlepiej wybrać płytki oznaczone właśnie tym symbolem. Co jednak dokładnie oznaczają poszczególne klasy?
Klasa 1.
Płytki nie posiadają wad. Każda z nich została porównana ze wzorem producenta, by uniknąć jakichkolwiek niedociągnięć.
Klasa 2.
Kafelki nie są tak idealne, jak te oznaczone klasą 1., ale pojawiające się na nich odstępstwa od wzornika dotyczą jedynie kwestii materiałowych bądź kolorystycznych. Nie posiadają one natomiast ubytków mechanicznych. Zawartość nieidealnych kafelków może przekroczyć 5% wszystkich w danej paczce.
Klasa 3.
Płytki tej klasy nie spełniły norm jakościowych producenta. Posiadać mogą zarówno niedociągnięcia materiałowe, jak i kolorystyczne. Ubytki jakościowe bywają znaczne.
Płytki do kuchni – klasa ścieralności
Płytki do kuchni na podłogę, inaczej niż zmieniane co sezon akcesoria do kuchni, powinny służyć ci przez wiele lat. Dlatego nie zapomnij przyjrzeć się klasie ścieralności wybranego przez ciebie modelu. Zapoznaj się koniecznie z oznaczeniami według normy PEI:
- klasa 1. – najniższa, płytki niezbyt odporne na ścieranie, mogą być zastosowane w pomieszczeniach rzadko uczęszczanych,
- klasa 2. – kafelki nieco bardziej odporne na ścieranie, dobre do miejsc, gdzie chodzi się jedynie w miękkim obuwiu bądź boso,
- klasa 3. – płytki dobre do niemal wszystkich pomieszczeń, za wyjątkiem strefy przy drzwiach wejściowych,
- klasa 4. – idealne kafelki do przestrzeni często użytkowanych, gdzie domownicy poruszają się w zwykłych butach, nanoszą piasek czy błoto.
Płytki kuchenne – porowatość
Czym jest porowatość? To zdolność płytki do pochłaniania wody. W kuchni, pomieszczeniu o podwyższonej wilgotności, warto zastosować kafelki o niskiej nasiąkliwości. Zwłaszcza w przypadku płytek ułożonych na podłodze. Te zamontowane w przestrzeni pomiędzy górnymi i dolnymi szafkami mogą być mniej odporne na wilgoć.
Porowatość kafelków – oznaczenie E:
- klasa 1. do 3% – płytki są odporne na działanie wilgoci
- klasa 2. do 10% – umiarkowana nasiąkliwość płytek
- klasa 3. powyżej 10% – płytki najmniej odporne na kontakt z wodą
Płytki do kuchni – antypoślizgowość
Jak wspomnieliśmy wyżej, kuchnia jest pomieszczeniem, w którym bywa wilgotno. Dlatego też dla bezpieczeństwa swojego i innych użytkowników, zatroszcz się o to, by płytki podłogowe miały odpowiedni poziom antypoślizgowości.
Co to dokładnie oznacza?
Obowiązują dwie normy. Pierwsza (B) określa, jak śliska jest płytka w rzeczywistych warunkach. Druga (A) – jak radzi sobie użytkownik boso na kafelku polanym wodą. Jest więc bardziej szczegółowa. Idealny poziom antypoślizgowości dla podłogi kuchennej to R8.
Płytki kuchenne – wytrzymałość
Trwałość płytek kuchennych – zarówno tych podłogowych, jak i ściennych – także jest niezwykle istotna. Kafelki o zbyt niskiej wytrzymałości będą mniej trwałe, a na ich powierzchni mogą pojawić się nieestetyczne zarysowania.
Podobnie jak w przypadku innych parametrów, tutaj również obowiązują odpowiednie oznaczenia. Określa je skala Mohsa. Do domu możesz spokojnie wybrać te płytki, które oznaczone są liczbami od 6 do 8. Oznacza to, że zarysować dany materiał mogą minerały będące na 6, 7 i 8 miejscu w skali.
Kafle podłogowe do kuchni powinny być bardziej odporne na uszkodzenia niż te ułożone na ścianach.
→ Rodzaje płytek do kuchni – na podłogę i ścianę
Gres podłogowy do kuchni to jeden z najczęściej wybieranych materiałów. Jest niezwykle modny i świetnie prezentuje się w kuchennych aranżacjach. Czy wiesz jednak, jaka jest różnica między gresem a glazurą? Poznaj wszystkie możliwości.
- Glazura jest niezwykle delikatna i krucha. Powstaje z glinki porcelanowej albo kaolinu. Może mieć wiele wzorów i kolorów. Świetnie sprawdza się jako ozdoba i zabezpieczenie ścian. Nie nadaje się jednak na posadzki.
- Terakota powstaje z drobnoziarnistej gliny. Charakteryzuje ją duża odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz wilgoć. Doskonale wygląda zarówno na ścianach, jak i podłogach.
- Gres wytwarza się z wielokrotnie sprasowanej i wypalanej w bardzo wysokiej temperaturze kamionki szlachetnej. Najczęściej stosuje się go jako wykończenie podłóg w domach i mieszkaniach. Nie nasiąka wodą oraz ma właściwości antypoślizgowe. Jest odporny na wycieranie oraz inne uszkodzenia mechaniczne.
- Klinkier szkliwiony powstaje z wypalanej gliny. Podczas produkcji dodaje się do niego barwniki, by uzyskać odpowiednie kolory. Klinkier jest bardzo twardy i doskonale przewodzi ciepło. Sprawdzi się w przypadku ogrzewania podłogowego.
- Płytki szklane stosuje się jako ozdobę ścian kuchennych. Są zbyt delikatne i kruche, by ułożyć je na podłodze. Niestraszna im wilgoć, jednak łatwo je zarysować.
→ Płytki do małej kuchni
Głowisz się nad kafelkami do swojej małej kuchni? Dobrze przemyśl swoje decyzje, ponieważ źle dobrane płytki mogą zmniejszyć optycznie niewielką przestrzeń.
Płytki ceramiczne do kuchni – krótki poradnik:
1. Na podłodze sprawdzą się duże, jednolite kafle albo te drewnopodobne o niezbyt wyrazistym wzorze.
2. Jasne płytki rozświetlą, a więc i powiększą wnętrze. Wybierz więc szarości, biele, kremy czy beże.
3. Bogato zdobione kafelki są bardzo modne, jednak w niedużym wnętrzu wprowadzą wrażenie chaosu.
4. Aby aranżacja nie była nudna, możesz zdecydować się na płytki o ciekawej fakturze.
Duży wybór płytek do małych i dużych pomieszczeń znajdziesz w naszym sklepie. Posiadamy szeroki wachlarz modnych kafelków podłogowych i ściennych, które będą świetnie prezentować się w twojej kuchni.
Sprawdź też >> W jaki sposób oświetlić ogród?
→ Jak zestawić płytki z innymi elementami wyposażenia kuchni?
Projekt kuchni to nie lada wyzwanie. Pamiętaj o tym, że wszystkie elementy wnętrza powinny tworzyć spójną całość. Aby stylizacja była harmonijna, już na wstępie określ styl swojej kuchni. Będzie nowoczesna czy wręcz przeciwnie – stylizowana na wiejskie kuchnie z malowniczej Anglii? A może urządzisz ją w surowym stylu industrialnym bądź w pełnym ciepłych odcieni i wiklinowych dodatków boho? Łączenie wielu trendów w jednym wnętrzu może skutkować wizualną katastrofą. Dlatego też trzymaj się zasad danego stylu, by cieszyć się piękną i spójną kuchnią.
Bez względu na to, który ze stylów wnętrzarskich wybierzesz, pamiętaj, że płytki podłogowe i ścienne mogą uzupełniać kolorystycznie inne elementy aranżacji, np. fronty kuchenne. Jeżeli jednak lubisz odrobinę szaleństwa we wnętrzach, postaw na kafelki kontrastujące z zabudową kuchenną. Staną się one wtedy główną ozdobą pomieszczenia i jako pierwsze będą przyciągać wzrok.
→ Trendy w aranżacji płytek w kuchni
Tak jak w przypadku innych elementów wyposażenia wnętrz, także w kwestii płytek obowiązują trendy. Z jakich rozwiązań aktualnie najchętniej korzystają projektanci? Które modele wybierają miłośnicy dobrego designu? Już spieszymy z odpowiedzią.
Obecnie w modzie są zarówno płytki bardzo duże, jak i te naprawdę niewielkie.
Płytki kuchenne duże osiągają naprawdę spore rozmiary. Gres o wielkości 60 x 60 cm nie jest już bowiem niczym nadzwyczajnym. We wnętrzach luksusowych układane są często zdecydowanie większe modele, których wymiary sięgać mogą nawet 120 x 250 cm! Płytki wielkoformatowe stosowane są najczęściej na podłodze.
Mniejsze płytki, tzw. mozaiki, są modnym rozwiązaniem na kuchenne ściany. Najczęściej drobne elementy połączone są siatką ułatwiającą ich układanie. Aby dopasować mozaikę do wymiarów ściany, wystarczy po prostu dociąć siatkę na odpowiedni wymiar. Choć układanie tak drobnych kafelków wydaje się proste, lepiej powierzyć to zadanie specjaliście.
W najnowszych kolekcjach dostępne są modele o następujących kształtach:
- klasyczne, kwadratowe
- heksagonalne
- prostokątne duże i w formie cegiełek
- okrągłe
- nieregularne
- koniczyna – arabeska
- łuska
Sprawdź też >> Jaką wannę wolnostojącą wybrać do... sypialni!