Jaka deska do krojenia jest najlepsza? Na co zwrócić uwagę?
Kuchnia
Poradnik
- 02.08.2024
Deska do krojenia jest obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Nawet jeśli szykujesz na niej tylko kanapki do pracy czy szybką kolację. Aby dobrze spełniała swoje zadanie i komponowała się z kuchennym wystrojem, powinna być wybrana z należytą uwagą. Jakie cechy warto wziąć pod uwagę przy wyborze deski kuchennej? Która będzie najtrwalsza, która najefektowniejsza, a która najbardziej uniwersalna? Podpowiadamy.
Rodzaje desek do krojenia – która najlepsza?
Zacznijmy od tego, że deski kuchenne mogą być zrobione z różnych materiałów. Deska szklana jest popularna ze względu na swoje higieniczne właściwości, łatwość w utrzymaniu czystości oraz estetyczny wygląd. Wykonana z naturalnych materiałów, np. marmurowa deska również ma swoje zalety, w tym praktyczność i dekoracyjność. Granitowa deska jest idealna do serwowania dań, ale wymaga mycia ręcznego i unikania środków czyszczących z granulkami, aby uniknąć powstawania mikro rys.
Sprawdź >>> Na co zwrócić uwagę, wybierając akcesoria łazienkowe?
Deska do krojenia drewniana
Zastanawiając się jaka deska do krojenia będzie najlepsza do naszej kuchni, drewniana deska jest najczęściej tą, która wpada nam do głowy jako jedna z pierwszych. Cóż, naturalne drewno swą popularność zawdzięcza z pewnością swojej wyjątkowej estetyce i łatwości dopasowania do praktycznie każdej aranżacji. Idealnie sprawdzi się do serwowania przekąsek na kolację z przyjaciółmi, jak i krojenia chleba na kolację - taki towarzysz codzienności kuchennej.
Rodzaj gatunku drewna, z którego deska wykonana została, może wpływać na jej trwałość i wygląd. Najczęściej drewniana deska wykonana jest z akacji, cisu, dębu, buku, olchy lub gruszy. Nieco rzadziej deska do krojenia zrobiona jest z hebanu lub kokosa mimo, że są to zdecydowanie twardsze surowce i według niektórych użytkowników lepsze. Deski drewniane kuchenne są przede wszystkim:
- trwałe,
- wygodne w użytkowaniu,
- bezpieczne dla noży – nie tępią ich tak szybko, jak deski szklane czy kamienne,
- dobrze sprawdzają się jako podkładka pod gorące garnki czy naczynia żaroodporne.
Dużą zaletą jest również wyżej wspomniany wygląd. Deski wykonane z drewna są eleganckie, często dość ciężkie i masywne (chociaż nie jest to standard) i stanowią piękną ozdobę kuchni. Świetnie współgrają z każdym stylem wnętrzarskim, od klasycznego, po nowoczesny. Jeśli więc zastanawiamy się jaką deskę wybrać, to ten model będzie idealnym kandydatem. Śmiało można ją pozostawić na widoku (jak efektowne wagi kuchenne) – pod warunkiem, że odpowiednio o nią dbamy.
Minusem desek drewnianych jest to, że łatwo wchłaniają wodę i intensywne zapachy, a w efekcie mogą się odbarwiać. Aby lepiej zabezpieczyć je przed niekorzystnymi czynnikami, warto zaimpregnować je przed pierwszym użyciem (np. za pomocą oleju jadalnego), a później robić to regularnie – raz na kilka tygodni czy miesięcy – w zależności od stopnia użytkowania deski.
Po każdym kontakcie z mokrymi produktami, np. po krojeniu soczystych owoców czy warzyw, deskę drewnianą należy dokładnie przemyć pod bieżącą wodą (nigdy w zmywarce, bo szybko się zniszczy!) i starannie wytrzeć do sucha. Mokre drewno z resztkami jedzenia jest bowiem świetną pożywką dla bakterii. Drewnianą deskę należy również chronić od długotrwałego kontaktu z wodą, aby zapobiec jej uszkodzeniu.
Systematycznie warto ją też dezynfekować. Jak to robić?
1. Natrzyj powierzchnię deski solą kuchenną i zostaw na kilka godzin.
2. Starannie spłucz deskę wodą.
3. Wytrzyj do sucha.
Taki zabieg pozwoli pozbyć się z powierzchni deski bakterii i intensywnych zapachów, np. po przygotowywaniu mięsa czy ryby, chociaż najlepiej w ogóle nie stosować jej do krojenia tego typu produktów.
Sprawdź >>> Grill ogrodowy, gazowy czy węglowy? Który wybrać?
Deska bambusowa do krojenia
Podobna z wyglądu do poprzedniczek, choć mogąca pochwalić się nieco innym zestawem cech jest deska bambusowa. Deski bambusowe wykonane są z naturalnego materiału, czyli mocno sprasowanej trawy układanej w poprzek. Uważa się je za ekologiczne, ponieważ trawa bambusowa rośnie szybko (w przeciwieństwie do drewna) i łatwo się odnawia. Do produkcji desek bambusowych nie używa się też żadnych klejów.
Deska bambusowa do krojenia jest bardzo twarda i trwała, a jednocześnie – lekka. Często wyposaża się ją w antypoślizgowe zaciski, które chronią ją przed przesuwaniem się po blacie podczas krojenia. W przeciwieństwie do desek drewnianych nie nasiąka wodą, szybko schnie i nie wymaga impregnacji. Mimo to deski bambusowe myje się raczej ręcznie, ponieważ długotrwały kontakt z wodą może osłabić jej strukturę.
Szklane deski do krojenia
Szklana deska to obowiązkowa pozycja w kuchni, w której gotuje się, wykorzystując intensywnie pachnące, wyraziste produkty, jak mięso, ryby czy cebula. Szkło ogranicza rozwój bakterii, nie chłonie zapachów oraz wilgoci i bardzo szybko wysycha, w przeciwieństwie do drewnianych desek. Deski kuchenne wykonane ze szkła hartowanego łatwo utrzymać też w czystości – bez problemu można umyć je w zmywarce.
Niewątpliwą zaletą desek szklanych jest też szeroka oferta wzornicza i kolorystyczna. Bez trudu znajdziesz model pasujący do twojej kuchni. Szklane deski do krojenia dobrze sprawdzają się również jako podkładki pod gorące naczynia. Nie rysują się, ale niestety mogą tępić noże. Trzeba też z nimi uważać, bo – upuszczone na twardą podłogę – mogą się roztrzaskać.
Plastikowa deska do krojenia
Jedną z najpopularniejszych i najtańszych opcji na rynku są plastikowe deski do krojenia. Kto nie ma chociaż jednej w domu? Najczęściej wykonane są z:
- polietylenu wysokiej gęstości (HDPE) – wytrzymałego materiału, odpornego na zadrapania i odkształcenia; dobrze sprawdza się w restauracjach czy kawiarniach, gdzie kroi się dużo i często;
- polietylenu niskiej gęstości (LDPE) – lekkiego plastiku przeznaczonego do mniej intensywnych prac; dość szybko się rysuje i może się odkształcać pod wpływem wysokiej temperatury.
Plastikowa deska do krojenia ma sporo zalet – jest lekka, wytrzymała, nie chłonie wody i zapachów, a także łatwo utrzymać ją w czystości. Nadaje się do mycia w zmywarce, chociaż – aby uniknąć odkształceń, zaleca się wyciągnąć ją z urządzenia przed rozpoczęciem cyklu suszenia i pozostawić do samodzielnego wyschnięcia. Można ją kupić w wielu kolorach, grubościach i wzorach. W ofercie, oprócz tradycyjnych modeli, znajdziesz też prawdziwe perełki designu, świetnie wpisujące się w wymogi nowoczesnej kuchni.
Różne modele plastikowych desek do krojenia mają też szereg indywidualnych udogodnień, np. wyżłobienia gromadzące wodę i płyny, dzięki czemu nie rozlewają się one po blacie, czy giętką formę, pozwalającą na łatwe przełożenie pokrojonych produktów do garnka.
Ważne: Porysowaną deskę do krojenia trzeba bezwzględnie wymienić na nową, aby nie dopuścić do skażenia żywności – w wyżłobieniach i nacięciach szybko gromadzą się bakterie, które przenoszą się na jedzenie podczas krojenia.
Sprawdź >>> Jak urządzić łazienkę w kolorze
Deska do krojenia ceramiczna
Ceramiczna deska zachwyca estetyką i pięknie prezentuje się na kuchennym blacie naszej kuchni. Przede wszystkim dlatego, że może pochwalić się bogatą ofertą wzorniczą i kolorystyczną. Deska ceramiczna dobrze sprawdza się też w codziennym użytkowaniu – nie chłonie wilgoci ani zapachów, a do jej powierzchni nie przywiera jedzenie.
Deski kuchenne ceramiczne są bardzo wytrzymałe – nadają się do krojenia, siekania czy nawet ubijania kotletów. Jednocześnie są dość ciężkie i mogą się ślizgać po powierzchni blatu kuchennego, przez co wymagają większej ostrożności podczas pracy. Gdy spadną z większej wysokości mogą się potłuc. Podobnie jak deski szklane, mogą też tępić noże.
Kamienna deska do krojenia
Deski kuchenne wykonane z kamienia (najczęściej granitu) to doskonałe uzupełnienie eleganckiej kuchni. Są trwałe i porządne, ciężko je porysować i łatwo utrzymać w czystości. Nie chłoną wody i zapachów oraz nie odbarwiają się od krojonych produktów. Oprócz tego, że są funkcjonalne, świetnie sprawdzają się też do serwowania przekąsek.
Wadą kamiennych desek do krojenia jest ich waga (co może być uciążliwe, gdy często ją przenosisz z miejsca na miejsce) oraz śliska powierzchnia – krojenie twardych produktów może stanowić wyzwanie! Trzeba też pamiętać, że kamień, podobnie jak szkło i ceramika – szybciej tępi noże.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze deski do krojenia?
Chociaż materiał powinien być kluczowym argumentem przemawiającym za wyborem określonej deski do krojenia, warto wziąć pod uwagę również inne kwestie, związane przede wszystkim z:
-
komfortem pracy w kuchni i ułatwieniem przygotowywania posiłków – rączki umożliwiające wygodne przenoszenie deski, ranty chroniące przed ubrudzeniem ubrań, rowki i wyżłobienia w brzegach deski zbierające płyny z owoców czy warzyw, aby nie rozlewały się na blat itp. – te wszystkie elementy mogą znacząco przyspieszyć i uprzyjemnić wykonywanie codziennych zadań;
-
oszczędnością miejsca w szafce i na blacie – jeśli masz niewielką kuchnię, rozważ zakup deski o niewielkich rozmiarach albo nowoczesnej deski giętkiej lub składanej, które można zwinąć i łatwo schować do szuflady, zyskując nieco cennej przestrzeni;
-
wyglądem samej deski – jeśli deska do krojenia ma mieć swoje stałe miejsce na blacie lub być powieszona w innym widocznym miejscu (np. blisko stojącej chłodziarki do wina) warto wybrać model, który ładnie koresponduje z wystrojem kuchni. Kwestia wizualna jest mniej istotna, jeśli deska ma być schowana w szafce czy w szufladzie.
Warto również zwrócić uwagę na przeznaczenie deski do krojenia pieczywa, mięsa, ryb i warzyw. Drewniane i bambusowe deski są idealne do krojenia pieczywa, natomiast szklane lub kamienne deski sprawdzą się lepiej do krojenia surowego mięsa i ryb. Plastikowe deski są polecane do krojenia warzyw, a ceramiczne mogą pełnić funkcję dekoracyjną w kuchni.
Sprawdź >>> Jak modnie urządzić dom i ogród? Najnowsze trendy
Jak często wymieniać deski do krojenia?
Kupując deskę do krojenia, często zapominamy, że – wbrew oczekiwaniom – nie jest to produkt przeznaczony do wieczystego użytkowana. Intensywnie używane deski kuchenne, nawet dobrze pielęgnowane, z czasem mogą stać się siedliskiem wielu bakterii i pleśni, które mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Naukowcy z Arizony wykazali, że na desce do krojenia może znaleźć się nawet 200 razy więcej bakterii niż na desce toaletowej.
Wiele zależy oczywiście od rodzaju materiału, z którego są wykonane. Najtańsze deski plastikowe oraz deski drewniane wykonane z gorszego jakościowo drewna zniszczą się najszybciej – trzeba wymieniać je nawet raz do roku. Deska do krojenia dębowa czy bukowa z pewnością posłużą dłużej, ale i one wymagają systematycznej wymiany. Wszystko przez szczeliny, powstałe podczas krojenia, w których zbierają się szkodliwe mikroorganizmy, pochodzące zwłaszcza z surowego mięsa.
Dlatego dobrą praktyką jest posiadanie różnych rodzajów desek do różnych typów produktów, np. deski drewniane do pieczywa czy sera i deski szklane czy ceramiczne do mięsa, ryb i warzyw. Deski do krojenia wykonane z gładkiego materiału, jak, szkło, ceramika czy kamień, które można umyć w bardzo wysokiej temperaturze, można wymieniać rzadziej – o ile porządnie je wyczyścisz po każdym użyciu. Finalnie najlepsza deska to taka, która spełni potrzeby jej użytkownika, zarówno te wizualne, jak i praktyczne.
Polecane artykuły
Poradnik
Jaki podkład pod panele podłogowe wybrać? 6 wskazówek
Podłoga pływająca, czyli taka, której nie przytwierdza się na stałe do podłoża,...
Czytaj dalej
Poradnik
Oświetlenie świąteczne, czyli nie tylko lampki choinkowe
Moda na świąteczne oświetlenie domów przyszła do nas z USA. Z roku na rok coraz...
Czytaj dalej
Ogrzewanie i klimatyzacja
Jaki oczyszczacz powietrza kupić do domu?
Czyste, zdrowe powietrze to coś, co powinno być oczywiste. Niestety, polskie...
Czytaj dalej
Poradnik
Świąteczne porządki – postaw na sprawdzone akcesoria do sprzątania
Co roku ta sama historia – nerwowe sprzątanie, gotowanie, pieczenie i...
Czytaj dalej
Ogrzewanie i klimatyzacja
Jaki kocioł gazowy wybrać do domu? Wyposażenie kotłowni
Gdy dni stają się coraz krótsze i pojawiają się pierwsze przymrozki, więcej...
Czytaj dalej