Jakie panele do kuchni wybrać?
Kuchnia
Poradnik
Panele podłogowe
- 11.07.2022
Chociaż najchętniej wybieraną podłogą do kuchni są płytki ceramiczne, coraz częściej można tu spotkać również mniej oczywiste materiały, jak kauczuk, blachę, pustaki szklane, czarną wykładzinę PVC czy panele. Zwłaszcza te ostatnie coraz śmielej zadomawiają się w naszych kuchennych progach. Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy rodzaj paneli dobrze się tu sprawdzi. Panele do kuchni muszą być bowiem solidne, odporne na uszkodzenia mechaniczne i działanie wody. Jak wybrać najlepszy model? Podpowiadamy.
Czy panele w kuchni to dobry pomysł?
Panele najczęściej kojarzą się z wykończeniem podłogi w sypialni, pokoju dziennym czy przedpokoju, jednak śmiało mogą zagościć również w tak wymagającym miejscu, jak kuchnia. Dlaczego warto je tu położyć?
- mają bardzo bogatą ofertę kolorystyczną i wzorniczą – mogą imitować kamień, deski i inne naturalne materiały, dzięki czemu świetnie zaprezentują się zarówno w kuchni klasycznej czy skandynawskiej, jak i industrialnej czy nowoczesnej,
- są cieplejsze i przyjemniejsze w dotyku niż płytki podłogowe – można po nich komfortowo chodzić na bosaka,
- dodają wnętrzu przytulności,
- dają szansę na stworzenie jednolitej podłogi na otwartej przestrzeni, np. gdy kuchnia jest otwarta na salon. Brak przejść i łączeń sprawia, że wnętrze wydaje się większe i bardziej przestronne,
- łatwo utrzymać je w czystości, co jest ważne w kuchni, w której nietrudno o przypadkowe zabrudzenia – np. podczas gotowania,
- można je zamontować bez pomocy fachowców, a w razie potrzeby łatwo je zdjąć i wymienić.
Dowiedz się >>> Jak ułożyć panele krok po kroku?
Panele podłogowe do kuchni – jaki jest wybór?
Może się wydawać, że panele to jednolita grupa materiałów wykończeniowych, więc wybór właściwego modelu nie powinien być zbyt wymagający. Tymczasem oferta jest bardzo rozbudowana, a przez to – niejednorodna. Pod zbiorczą nazwą „panele do kuchni”, kryje się kilka różnych typów podłogi. Co jest do wyboru?
Drewniane panele do kuchni
Jednym z popularniejszych modeli paneli są panele drewniane. Użytkownicy cenią je przede wszystkim za znakomitą prezencję, dobrą trwałość i łatwość w utrzymaniu czystości. Panele drewniane wyglądają jak naturalne deski, ale w przeciwieństwie do nich nie wymagają konserwacji. W większości nadają się też na ogrzewanie podłogowe. Są odpowiednio zabezpieczone przed działaniem wysokich temperatur i wolniej pochłaniają wilgoć. Niestety, podobnie jak klasyczne deski podłogowe, nie mają laminowania na łączeniach. Dlatego w tych miejscach może dojść do wypaczenia paneli pod wpływem wody. Co prawda powstałe odkształcenia można zeszlifować, ale tylko wtedy, gdy górna warstwa ma co najmniej 4 mm grubości.
Panele laminowane do kuchni
Dużym zainteresowaniem wśród użytkowników cieszą się również panele laminowane. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne i promieniowanie słoneczne, dzielnie znoszą wszelkie zabrudzenia, a przy tym są tanie i można je położyć samodzielnie (dobierając odpowiednie podkłady pod panele).
Panele laminowane do kuchni mają jednak swoje wady. Przede wszystkim mają wysoką akustyczność. Przypadkowe upuszczenie przedmiotów generuje tu dość duży hałas. Poza tym łatwo się elektryzują, przez co szybciej zbierają kurz. Co prawda można ograniczyć ten problem, stosując odpowiednie preparaty czyszczące, ale wymaga to już jakiegoś wysiłku.
Trzeba też wiedzieć, że panele laminowane, chociaż mają pewien stopień wodoszczelności, nie są całkowicie wodoodporne. Producenci stosują różne zabezpieczenia, mające chronić je przed wilgocią, np.:
- powłoki hydrofobowe stosowane na całej powierzchni paneli,
- woskowanie zamków między panelami,
- uszczelnianie paneli specjalnymi listewkami, które chronią przed przedostaniem się wody (lub innej cieczy) pod laminat,
- zaawansowane systemy łączeń, umożliwiające położenie paneli bez dylatacji.
Jednak gdy w kuchni rozleje się dużo płynu lub dojdzie do pęknięcia rur i sprzątanie nie przebiegnie bardzo sprawnie, nawet najlepsze panele laminowane mogą ulec zniszczeniu i będą wymagały wymiany.
Dowiedz się >>> Jak szybko zrobić metamorfozę łazienki?
Winylowe panele do kuchni
Zdecydowanie lepszą opcją do kuchni są panele winylowe LTV (Luxury Vinyl Tiles). Ich mocnymi stronami są duża elastyczność i sprężystość oraz niska podatność na odkształcenia. Podobnie jak w przypadku paneli laminowanych, można je położyć samodzielnie, nawet bez specjalnych umiejętności. W razie ewentualnego uszkodzenia jednego panelu, bez trudu można go wymienić.
Jednak największą zaletą paneli winylowych (z punktu widzenia użytkowników kuchni) jest ich wodoodporność. Pod wpływem wilgoci nie wypaczają się i nie niszczeją. Łatwo też utrzymać je w czystości, tym bardziej, że nie są podatne na powstawanie plam. Doskonale komponują się z wnętrzami urządzonymi w każdym stylu i można je położyć na ogrzewanie podłogowe.
Panele korkowe do kuchni
Ciekawą propozycją na wykończenie podłogi w kuchni są też panele korkowe. Wykonuje się je z płyt HDF, które następie pokrywane są z wierzchu warstwą korka. Korek jest surowcem odnawialnym, a jego pozyskiwanie nie wpływa negatywnie na środowisko, co może być znaczące dla zwolenników ekologicznych rozwiązań.
Podłoga korkowa dobrze tłumi hałasy i zapewnia doskonałą izolację termiczną, co pozwala zmniejszyć koszty za ogrzewanie. Poza tym jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, ogranicza zbieranie się kurzu na powierzchni i działa antybakteryjnie. Wykazuje też dużą odporność na działanie wilgoci i wody – przypadkowo zalana nie powinna się zniszczyć. Zwłaszcza, gdy będzie pokryta dodatkową powłoką wodoodporną.
Panele korkowe warto docenić również za wyjątkowy design – są świetnym uzupełnieniem zarówno kuchni w stylu rustykalnym czy boho, jak i nowoczesnym, a nawet minimalistycznym. Nie nadają się jednak do położenia na ogrzewaniu podłogowym.
Dowiedz się >>> Jak urządzić zieloną łazienkę?
Co wziąć pod uwagę, wybierając panele do kuchni?
Szukając dobrych paneli do kuchni, warto wziąć pod uwagę nie tylko ich typ i wygląd, ale przede wszystkim odporność na uszkodzenia i działanie wilgoci. Bardzo ważne są też dwa inne parametry:
- klasa użyteczności – określa, w jakich przestrzeniach sprawdzą się dane panele. Oznaczenie składa się z dwóch cyfr – pierwsza wskazuje na rodzaj pomieszczeń, w których można zastosować panele (2 – powierzchnie mieszkalne, 3 – powierzchnie użytkowe). Druga (od 1 do 3) wskazuje na stopień odporności paneli przy codziennym użytkowaniu (1 oznacza niskie natężenie ruchu, a 3 – wysokie);
- klasa ścieralności – określa, w jakim stopniu panele są odporne na ścieranie, biorąc pod uwagę codzienne użytkowanie. W przypadku paneli laminowanych, ścieralność oznaczona jest sześcioma klasami, od AC1 do AC6 (dwie ostatnie klasy przeznaczone są raczej do powierzchni publicznych). Obecnym standardem wykończenia paneli przeznaczonych do pomieszczeń domowych jest klasa AC3.
W kuchni zazwyczaj spędza się sporo czasu, więc podłoga jest tu szczególnie obciążona. Aby mieć pewność, że pozostanie w dobrej kondycji jak najdłużej, trzeba wybrać jak najwyższą klasę użyteczności i ścieralności. Jeśli chodzi o użyteczność, dobrej jakości panele do kuchni powinny być oznaczone klasą 23 i klasą AC4 (w przypadku paneli laminowanych).
Dla lepszego komfortu i bezpieczeństwa użytkowania paneli podłogowych do kuchni, warto też zwrócić uwagę na ich antypoślizgowość.
Polecane artykuły
Poradnik
Łączenie paneli z płytkami – co warto wiedzieć?
Jedną z cech wyróżniających współczesne style aranżacyjne są otwarte...
Czytaj dalej
Łazienka
Nowy wymiar higieny w łazience – toaleta myjąca Dakota 2.0
Mogłoby się wydawać, że wszystkie dostępne modele toalet są do siebie bardzo...
Czytaj dalej
Kuchnia
Jak przechowywać w kuchni przyprawy, mąki, kasze i inne produkty?
Mąka, kasze, ryż, przyprawy i inne sypkie produkty spożywcze z zasady mają...
Czytaj dalej
Łazienka
Łazienka z wanną wolnostojącą
Wanny wolnostojące od zawsze są uważane za klasyczne oraz wysmakowane. Ich...
Czytaj dalej
Łazienka
Kolekcja Agawa od Deante
Mieszkanie to strefa, w której powinna panować harmonia dająca sposobność do...
Czytaj dalej